מה מונע מילדים מחוננים עם הפרעת קשב וריכוז להגיע להישגים, והאם ניתן לעזור להם להצליח "לממש את הפוטנציאל"

ילדים מחוננים בעלי הפרעות קשב וריכוז הם ילדים בעלי יכולות אינטלקטואליות גבוהות, אשר לצד מנת משכל גבוהה, הישגיות וסקרנות רבה ביחס לבני גילם, ניחנים גם בתכונות העלולות להקשות עליהם במיצוי יכולותיהם הגבוהות. האבחנה הכפולה של הפרעת הקשב לצד יכולות קוגניטיביות גבוהות, מביאה עמה קושי אמיתי מצד אנשי חינוך ואנשי רפואה באבחון ובטיפול ילדים אלו, וקושי משמעותי מצד ההורים והילד עצמו בהתמודדות עם אתגרי היומיום.

כחצי אחוז מהילדים בארצות הברית הם ילדי תיוג כפול, כלומר ילדים מחוננים המאובחנים בהפרעת קשב וריכוז (אבחנה הנקראת גם Twice exceptional או 2e).
בשנים האחרונות המודעות לילדי התיוג הכפול עלתה, וההמלצה היא להגיע לאבחנה מוקדמת ככל הניתן על מנת להתאים את סביבת הלימודים והמסגרות לצרכי הילד וליכולותיו בצורה המיטבית.

מה מאפיין הפרעת קשב וריכוז במחוננים?
הפרעת קשב וריכוז בילדים ובמבוגרים אינה קשורה למנת משכל, ויכולה להופיע גם בילדים מצטיינים, בילדים בעלי אינטליגנציה גבוהה ובילדים מחוננים.

בין הסימפטומים הנפוצים של הפרעת קשב, בין אם בילדים מחוננים ובין אם בילדים שאינם מחוננים, נמנים אימפולסיביות, קושי להישאר מרוכזים לאורך זמן, קושי לסיים משימות ועוד.

בנוסף לתסמינים הקלאסיים של הפרעת קשב וריכוז, ילדים מחוננים עם ADHD עשויים לעיתים להשתמש באינטליגנציה וביכולות הגבוהות שבהם ניחנו כמנגנון פיצוי לתסמיני הפרעת הקשב.

כך, לדוגמה, ילדי קשב מחוננים יכולים ללמוד ולהבין את החומר תוך העתקת שיעורי הבית מחבריהם, למרות שלא הצליחו להקשיב בשיעור או להכין את שיעורי הבית. הם עלולים להתקשות לשבת ללמוד לקראת המבחן, אך יספיקו להם שעות בודדות על מנת להדביק את הפער ולקבל ציון סביר במבחן. בעוד יש יתרונות רבים ללמידה מהירה תוך השקעה מועטה, בהמשך הדרך ילדים אלו צפויים להתקשות להתאים את עצמם למסגרות שידרשו מהם ריכוז ממושך, למידה מרובה או התמדה על מנת להצליח.

במידה והיו מאותרים, מאובחנים ומטופלים בילדותם, ילדים אלו היו מפתחים הרגלי למידה טובים יותר והסיכוי שיגיעו להישגים מרחיקי לכת בהמשך דרכם היה גדל.

סימנים של הפרעת קשב בילדים מחוננים

  • התחברות לתחומי עניין מורכבים או מרובים לצד קושי להישאר בקשב לאורך שיעור בבית הספר
  • ילד מנומס בעל אוצר מילים נרחב המתקשה לחכות לתורו בשיחה ומתפרץ לדברי אחרים
  • ילד המסוגל לעסוק בתחומי העניין שלו שעות ממושכות (הרכבת פאזלים, קריאת ספר, נגינה על כלי וכו'), אך לצד זאת מאבד עניין תוך רגעים ספורים כשהתחום אינו מעניין אותו
  • קושי לסיים משימות וקושי בהתמדה לצד התפתחות אינטלקטואלית מהירה ביחס לקבוצת השווים
  • ילד מוכשר ביותר בתחום מסוים (למד לקרוא ולכתוב בגיל 3-4, יכולות יוצאות דופן בתחביב) שמתקשה בבית הספר, הן מבחינה לימודית והן מבחינה חברתית

מה ההשלכות של אבחון מאוחר?

קיים קושי להגיע לאבחנה של הפרעת קשב וריכוז בילדים מחוננים, כיוון שלעיתים קרובות הפרעת הקשב ממסכת על האינטליגנציה הגבוהה או להפך. למעשה, ילדים מחוננים בעלי הפרעות קשב וריכוז נוטים "להתפספס" על ידי המערכת, שאינה מזהה אותם לא כמחוננים ולא כבעלי הפרעת קשב וריכוז.

זאת ועוד, לעיתים קרובות הפרעת הקשב בילדים מחוננים ממסכת על היכולות הגבוהות של הילד ולכן אינה מאובחנת ("יש לו פוטנציאל…"), ולעיתים האבחנה עצמה נעשית רק בבגרות, לאחר שנים של תחושת חוסר מיצוי אישי ותסכול.

פרט לחוסר מיצוי הפוטנציאל האישי, האיחור באבחנת ADHD עלול להוביל לעיכוב ברכישת מיומנויות למידה בגילאים הקריטיים, ובהמשך לקשיים אקדמאיים ולקשיים במסגרות.

נוסף על כך, עם הזמן הילד עלול לפתח הערכה עצמית נמוכה, תחושת חוסר מסוגלות וסלידה מלימודים וממסגרות בעקבות תחושת התסכול הנובעת מההבנה שחרף מסוגלותו הגבוהה, הוא מתקשה במסגרת (בין אם אותר כמחונן ובין אם לא).

ההשפעה הרגשית של התיוג הכפול

ככלל, קיימת קורלציה בין יכולת אינטלקטואלית ומנת משכל לבין היכולת לשמור על ריכוז לאורך זמן. מסיבה זו, רבים חווים קושי לקבל את העובדה שילד בעל אינטליגנציה גבוהה או ילד מחונן הוא בעל הפרעת קשב, ולא אחת נתפסים ילדים אלו כעצלנים, טיפשים או מזלזלים במסגרת.

בהינתן סביבה שאינה מיטבית עבורם, ילדים אלו צפויים לחוות תסכול בשל חוסר היכולת לעמוד בציפיות הגבוהות ופתח קושי רגשי משמעותי בהיעדר האמפתיה והתמיכה שלה הם זקוקים.
מספר מחקרים מצביעים על היארעות גבוהה של חרדה ודכאון בקרב אנשי 2e, וסביר להניח שהמספרים האמיתיים גבוהים יותר כיוון שרבים מהילדים ומהמבוגרים אינם מאובחנים כילדי ואנשי תיוג כפול.

אבחון הפרעת קשב וריכוז במחוננים

ילדי תיוג כפול נוטים להסתדר בלימודים, וסביר שגם ללא האבחון יסיימו את חובת לימודיהם עם ציונים סבירים. עם זאת, בזכות איתור, אבחון והתייחסות הולמת למצבם המיוחד, ילדים אלו יכולים להגיע להישגים יוצאי דופן בבגרותם ועל כן מומלץ לגלות הבנה ולהשקיע את המאמץ הדרוש על מנת להגיע לאבחנה בהקדם.

במידה ועולה סימן שאלה בנוגע לחוסר הלימה בין יכולותיו של הילד לבין הצלחתו בפועל, אני מזמין אתכם, הורים ומטפלים, להתחיל יחד תהליך אבחון על מנת להבין יחד מה מפריע לילד ואיך ניתן לעזור לו.

שתפו:

Open chat
שלום
במה אפשר לעזור?