הפרעות אכילה, השמנת יתר ו-ADHD – כיצד ניתן לסגל דפוסי אכילה טובים יותר?
הפרעת קשב וריכוז ADHD היא הפרעה המאופיינת בקשת רחבה של סימפטומים והתנהגויות אופייניים, ביניהם קושי להתרכז, אימפולסיביות, קשיים בוויסות רגשי וניהול עצמי, דחיינות ועוד.
לצד העלייה במספר המאובחנים ב-ADHD, נמצא כי קיים קשר בין חלק מהסימפטומים של הפרעת קשב וריכוז לבין דפוסי אכילה מסויימים, כמו השמנת יתר והפרעות אכילה (בפרט בולמיה). כך, למשל, מחקרים מראים כי ילדים המאובחנים בהפרעת קשב וריכוז בצעירותם נמצאים בסיכון מוגבר פי 2 להיות מאובחנים כבעלי השמנת יתר בהמשך חייהם ולסבול מתחלואה נלווית (סוכרת, תחלואה לבבית, יתר לחץ דם ועוד), וכי שכיחות השמנת יתר באנשי קשב גבוהה ב-70% מבאוכלוסייה הכללית.
למה אנשי קשב נמצאים בסיכון לפתח דפוסי אכילה שאינם מיטיבים?
קיימות מספר השערות המסבירות את הקשר בין דפוסי אכילה פתולוגיים, כמו בולמיה והשמנת יתר, להפרעות קשב וריכוז.
אחת ההשערות המרכזיות נוגעת לאימפולסיביות, שהיא סימפטום מרכזי ב-ADHD. מחקרים מצאו שככל שמידת האימפולסיביות באנשי קשב גבוהה יותר, עולה הסיכוי שיסבלו בנוסף מהשמנת יתר ובולמיה. [2] מנגנון אפשרי המסביר קשר זה מציע כי אימפולסיביות מקשה על היכולת הרגשית לווסת כראוי את כמויות האכילה, זמני האכילה והמזונות הנאכלים- פרמטרים המובילים לדפוסי האכילה הפתולוגיים.
מחקרים אחרים טוענים כי קיים קשר גנטי בין דפוסי אכילה פתולוגיים לבין הפרעת קשב וריכוז, אך טרם נתגלו גנים ספציפיים האחראיים על קשר זה.
בנוסף, קיימות השערות פסיכו-קוגניטיביות נוספות שעשויות להסביר מדוע לאנשי קשב קשה לסגל דפוסי אכילה בריאים:
– קושי בביצוע משימה כמו להכין אוכל המוביל לנשנושים לא בריאים (או להרעבה)
– קושי ללמוד איך לבשל או לעקוב אחרי מתכונים המובילים לחוסר ידע
– בחירה שגויה של מוצרי מזון בעת עריכת הקניות (העדפה של אוכל לא מזין ומשמין על פני אוכל בריא רק על סמך מראה מגרה)
– קושי לעצור את האכילה ברגע שהחלה (שליטה על כמויות)
– אכילה רגשית (מתוך שעמום, לחץ, רגשות אשם וכו')
– קושי לסגל סדר יום קבוע ושעות אכילה מסודרות, המוביל ל"שכחה" של ארוחות ולבסוף לבולמוסי אכילה הנובעים מרעב
כיצד ניתן לשפר את דפוסי האכילה באנשי קשב?
במידה וקיים חשד או קיימת אבחנה של הפרעת אכילה, יש לטפל בכך בהקדם אצל פסיכיאטר ולקבל סיוע רגשי נלווה אצל איש מקצוע מוסמך, ולא להסתפק בטיפים כלליים היפים לאוכלוסייה הכללית. כמו כן, אמליץ על טיפול רגשי ותזונתי גם לסובלים מהשמנת יתר, מתוך הבנה שמדובר בתהליך אישי מורכב וכי אנשי מקצוע מוסמכים ומנוסים יכולים להקל משמעותית על הדרך לאורח חיים בריא ולמשקל תקין.
במידה והינך מרגיש או מרגישה קושי לסגל אורח חיים בריא ותזונה מסודרת הנובעים מקושי בניהול עצמי, הנה מספר רעיונות פשוטים שיכולים לעזור:
- ללמוד לבשל
בזכות האינטרנט, היום כל אחד יכול ללמוד לבשל, גם אם הוא חסר כל ידע או ניסיון. חיפוש קצר בגוגל יוביל לעשרות מתכונים מכל סוג ובכל דרגות הקושי, ואחרי כמה התנסויות במטבח ניתן להרגיש יותר בטחון ולהמשיך להתנסות לבד.
אם מצאת מתכון שנהנית להכין ונהנית לאכול, אפשר לשמור אותו בקובץ מתכונים ולחזור אליו בעתיד – ועם הזמן יהיה לך ספר מתכונים אישי שיהיה לך כיף (וטעים) לחזור אליו.
- לא ללכת לסופר רעבים
אחת האסטרטגיות הפשוטות ביותר בהקניית הרגלים בריאים היא להגיע לקניות על בטן מלאה.
כשאנחנו רעבים קל לנו להתפתות לקנות מוצרים מגרים שיהיה קשה לנו לסרב להם אחר כך, כשנהיה בבית ונרצה לנשנש. - לפתח הרגלי אכילה בריאה ומודעת
פיתוח הרגלי אכילה מודעים הוא תהליך ארוך היכול לקחת זמן, אך עצם העובדה כי אכילה נכונה נמצאת במודעות יכולה לסייע להתחיל לאכול על בסיס הרגלי אכילה נכונים ולא על סמך תחושות או "על הדרך".
מומלץ לשים לב ואף לנהל מעקב כתוב אחר התדירות שבה אוכלים ואחר המזון שבוחרים לאכול.
בנוסף, במידת האפשר מומלץ להיות במודעות לקצב האכילה, כמות האכילה, שעות האכילה ולתחושת השובע העולה במהלך האכילה. - לא לאכול ליד הטלפון והטלוויזיה
הסחות דעת, כמו רשתות חברתיות וסדרות טלוויזיה שפועלות ברקע, יכולות לגרום לנו לאכול יותר ממה שתכננו. למעשה, מחקרים טוענים שעצם הסבת תשומת הלב לאוכל בעת האכילה מובילה לירידה בכמות האוכל הנצרך לאורך היום. לכן, מומלץ לנסות לאכול ליד השולחן וללא הסחות דעת, רצוי בשעה מוגדרת מראש, במקום לאכול בסלון או בחדר העבודה, מול הטלוויזיה, המחשב או הטלפון.
- טיפול בהפרעת הקשב
כיום ידוע כי טיפול מתאים בהפרעת הקשב מוביל לשיפור הסימפטומים בכל תחומי החיים, ובכלל זה גם בדפוסי האכילה הלא בריאה.
לסיכום, הפרעת קשב וריכוז עלולה להוביל לדפוסי אכילה לא בריאים, ובמצבים מסויימים עלולה להתלוות להפרעות אכילה ולהשמנת יתר.
במידה ומצאת את עצמך בכתוב ואינך מאובחן או מאובחנת בהפרעת קשב וריכוז, אני מזמין אותך לשקול לעבור אבחון ל-ADHD ולהתאים טיפול מתאים, שיכול להקל עלייך בכל תחומי החיים, ובמקביל לפנות לרופא המטפל ולהתייעץ בנוגע להרגלי תזונה ואורח חיים בריאים יותר.